«Και στην κρίση, οι ευκαιρίες δε λείπουν» Το success story της Enerdia στην κατασκευή

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Enerdia, της εταιρίας που παρά την κρίση σημειώνει μια αξιοπρόσεκτη ανοδική πορεία στην κατασκευή και συντήρηση έργων ΑΠΕ, «αποκαλύπτει» μιλώντας στο energypress, ο Τάσος Σταματέλλος, διευθυντής πωλήσεων της εταιρίας.

«Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για αυτούς που θέλουν να τις δουν» λέει χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας το εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων που έφεραν σε πέρας την τελευταία πενταετία, αλλά και τις καινοτομίες και τη φιλοσοφία της Enerdia, που είναι να βρίσκεται δίπλα στον Επενδυτή από την αρχή της Επένδυσης και σε κάθε μελλοντική του ανάγκη.

Τα στελέχη της εταιρίας, βασισμένα στην επιτυχή «συνταγή» που τους έφερε ως εδώ, έχουν πλέον ως στόχο να εδραιωθούν «ως ο νούμερο ένα αξιόπιστος συνεργάτης των μεγάλων Επενδυτών Ενέργειας».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Τάσου Σταματέλλου:

Η αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί και πολλές εταιρίες, έχουν, δυστυχώς, αποσυρθεί. Παρόλα αυτά, η Enerdia, σε αντίθεση με το αρνητικό κλίμα, έχει μια διαρκή και ανοδική πορεία, τόσο στην Κατασκευή όσο και στη Συντήρηση έργων ΑΠΕ. Που οφείλεται αυτό;

Η Enerdia αποτελείται από μία ομάδα από έμπειρα στελέχη στον χώρο των ΑΠΕ. Αυτό που μας διαχωρίζει είναι το πάθος και η αφοσίωση μας σε ό,τι υλοποιούμε, παράλληλα με το γεγονός ότι κάθε έργο που αναλαμβάνουμε το κατασκευάζουμε σαν να ήταν δικό μας.

Αυτή η νοοτροπία έχει αποφέρει σημαντικές και μακροχρόνιες συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στο χώρο των ΑΠΕ, που καμία άλλη ελληνική εταιρία δεν έχει επιτύχει.

Ο στόχος μας είναι να καταξιωθούμε στη συνείδηση της αγοράς ως η μοναδική εταιρία που θα είναι δίπλα στον Επενδυτή από την αρχή της Επένδυσης και σε κάθε μελλοντική της ανάγκη, και όχι να προσφέρουμε υπηρεσίες όμοιες με αυτές των ανταγωνιστών μας.

Είναι θέμα DNA, θα έλεγα.

Δεν επιδιώκουμε να υλοποιούμε ένα έργο με οποιοδήποτε αποτέλεσμα και να αποχωρούμε αφήνοντας τον Επενδυτή να προσπαθεί να το κάνει να λειτουργήσει με ίδιες δυνάμεις ή να μένουμε προκειμένου να καλύψουμε τις αστοχίες. Εκεί που κρίνονται όλα είναι στο «μετά», στη Λειτουργία του έργου και στην προστιθέμενη αξία που βάζει η εταιρία μας σε αυτό.

Αυτή τη φιλοσοφία και νοοτροπία έχουμε καταφέρει να την περάσουμε σε όλη την ομάδα της Enerdia είτε πρόκειται για τον τεχνίτη στο εργοτάξιο είτε για τη Διοίκηση της εταιρίας.

Οι περισσότεροι ανταγωνιστές κάνουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, υπόσχονται τα πάντα, για να υπογράψουν ένα έργο, αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα των υπηρεσιών που προσφέρουν, είτε στην Κατασκευή είτε στη Συντήρηση. Αλλά για να πούμε και την αλήθεια, αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο, καθώς οι περισσότερες εταιρείες σήμερα είναι είτε σχήματα των δύο ή το πολύ των τριών ατόμων, χωρίς τα απαραίτητα εφόδια ή την τεχνογνωσία, είτε μεγάλοι απρόσωποι εργολάβοι που δουλεύουν κατά κύριο λόγο με αμφιβόλου ποιότητας υπεργολάβους.

Αυτοί που ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα και την μακροπρόθεσμη απόδοση της Επένδυσης τους, μας ξεχωρίζουν και δένονται μαζί μας.

Πιστεύουμε πως αυτό έχει γίνει κατανοητό σε όλη την αγορά, καθώς οι Επενδυτές διαπιστώνουν ότι έχουν απέναντί τους μια τεχνική εταιρία υψηλών προδιαγραφών, αποτελούμενη από εξειδικευμένο προσωπικό με ξεχωριστό DNA, προσανατολισμένη στη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η οποία παραδίδει state-of-the-art έργα.

 

Θα συμφωνήσω. Αλλά δεν παραβλέπουμε ότι η αγορά από το 2013-14 και μετά, τουλάχιστον στον κλάδο των Φ/Β και λιγότερο των Αιολικών, έχει μια διαρκή, φθίνουσα πορεία. Πιστεύετε ότι θα υπάρχει ανάκαμψη στην Ελληνική αγορά Ενέργειας;

Είναι γεγονός ότι την τελευταία πενταετία αντιμετωπίσαμε την τέλεια καταιγίδα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος αντιμετωπίσαμε ταυτόχρονα την οικονομική κρίση της Ελλάδας, την κρίση του κλάδου των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με μία γενικότερη Ευρωπαϊκή κρίση στην αγορά της Ενέργειας. Πολλές εταιρίες δεν άντεξαν και αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον κλάδο.

Σε αντίθεση με το κλίμα, εμείς στην Enerdia, την τελευταία πενταετία καταφέραμε να υλοποιήσουμε 41ΜW Έργα ΑΠΕ, να εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιο των έργων που έχουμε αναλάβει τη Λειτουργία και τη Συντήρηση πάνω από 60MW και να προσφέρουμε υπηρεσίες AssetManagement σε περισσότερα από 31 MW έργα.

Παρά τις αντιξοότητες πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για αυτούς που θέλουν να τις δουν. Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό επιτυχίας. Αυτό που υπάρχει είναι αγάπη για αυτό που κάνεις, υψηλή τεχνογνωσία, διαρκή εκπαίδευση, φροντίδα στον πελάτη και να μην συμβιβάζεσαι με αυτό που κάνουν οι άλλοι, αλλά συνέχεια να πρωτοπορείς.

Για παράδειγμα, εμείς για τις υπηρεσίες συντήρησης που προσφέρουμε, αναπτύξαμε ένα cloud-based software, επενδύοντας πολύ σημαντικά κεφάλαια από ίδιους πόρους, το Ergacis το οποίο αποτελεί ένα πλήρες εργαλείο ελέγχου και διαχείρισης της Επένδυσης. Η μεγαλύτερη καταξίωση έρχεται, όταν άνθρωποι από τη Διεθνή αγορά του Asset Management λένε τα καλύτερα για αυτό το εργαλείο και την αποτελεσματικότητά του.

Γι’ αυτό ξαναλέω ότι ευκαιρίες υπάρχουν, απλά πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να είσαι μεθοδικός στη δουλειά σου, ώστε να έχεις αποτέλεσμα.
Όσοι το αντιμετωπίζουν ευκαιριακά είναι αυτοί, που αργά ή γρήγορα, η αγορά έχει τους μηχανισμούς της και τους αποβάλλει.

Και σε ό,τι αφορά την Ελληνική αγορά, βλέπουμε ότι το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει και με τη βοήθεια τόσο των Φορέων όσο και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, υπάρχει η δυναμική για τη σωστή διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων, αρκεί αυτή τη φορά, να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

 

Ως εταιρία, για τι είστε περισσότερο υπερήφανοι;

Είμαστε υπερήφανοι για τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με τους πελάτες μας και τους συνεργάτες μας. Και αυτό δεν γίνεται εύκολα. Πρέπει να δουλεύεις κάθε μέρα μεθοδικά και και να δίνεις λύσεις εκεί που οι άλλοι αδυνατούν.

Χαρακτηριστικά θα σας δώσω μερικά παραδείγματα, για να κατανοήσετε λίγο καλύτερα τι εννοώ:

Κατ’ αρχάς, είμαστε η μοναδική εταιρεία του χώρου, που μπορεί και κατασκευάζει μεγάλης κλίμακας Σταθμούς Παραγωγής Ηλ. Ενέργειας, από Αιολικά έως και Φωτοβολταϊκά. Και μόνο αυτό, δείχνει τη δυναμική μας.

Τα Αιολικά έργα, που έχουμε κατασκευάσει, όχι μόνο τα παραδώσαμε σε μικρότερο χρόνο από τον συμβατικό, αλλά ακόμα και σήμερα, όλα τα δίκτυα Μ.Τ. που έχουμε κατασκευάσει δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα.

Στα Φ/Β έργα, γνωρίζετε πολύ καλά το πλήθος κακοτεχνιών και κακών πρακτικών, ιδιαίτερα σε αυτά που κατασκευάστηκαν πριν το 2013. Η Enerdia ανακατασκευάζει αυτή τη στιγμή 8,5ΜW Φ/Β έργων με προβληματικές μεταλλικές βάσεις. Η όλη ανακατασκευή υλοποιείται χωρίς την παραμικρή διακοπή της ενεργειακής παραγωγής των πάρκων! Αυτό ακριβώς είναι που μας διαφοροποιεί, καθώς όχι μόνο βρέθηκε ορθή λύση για την αποκατάσταση των προβληματικών βάσεων, αλλά, επιπρόσθετα, βρήκαμε τρόπο, ώστε να μην αποσυνδεθεί ούτε ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο, να μη χαθεί ούτε μία παραγόμενη κιλοβατώρα.

Σε Φ/Β έργα πελατών μας που παρέχουμε υπηρεσίες Λειτουργίας και Συντήρησης, αυτά λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 5 χρόνια, με μέσο Βαθμό Απόδοσης (PR) 85%, Διαθεσιμότητα παραγωγής μεγαλύτερη από 99,5% και μέσο χρόνο απόκρισης σε βλάβη 2,5 ώρες.

Επιπλέον, το Τεχνικό μας Τμήμα έχει καταφέρει να συντηρεί και να διατηρεί σε υψηλή απόδοση Κεντρικούς Inverters εταιριών, που σήμερα έχουν αποσυρθεί (πτωχεύσει) από την αγορά διορθώνοντας όχι μόνο σημαντικές βλάβες Level 3, αλλά επιτυγχάνοντας μέχρι και την επιδιόρθωση ηλεκτρονικών πλακετών, που είναι η «καρδιά» και ο «εγκέφαλος» αυτών των Inverter.

Υπάρχουν λοιπόν, πολλά πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι, αλλά πιο σημαντικό για εμάς είναι να πατάμε πάνω στις δεξιότητές μας, για να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι.

 

Μπορεί η Ελλάδα να εξάγει τεχνογνωσία και στις ΑΠΕ;

Σίγουρα. Ίσως συμβάλλει το γεγονός ότι, ως Έλληνες, αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε σε αντίξοες συνθήκες στην Ελλάδα και όλα τα άλλα μας φαίνονται εύκολα. Το δυνατό μας όπλο ως λαός εξάλλου είναι η ευρηματικότητα και η προσαρμοστικότητα.

Στο εξωτερικό και σε ό,τι αφορά τις Κατασκευές Μεγάλων Έργων έχουμε κινηθεί κυρίως σε δύο άξονες. Πρώτος άξονας ήταν οι δυνατές συνεργασίες με τοπικές εταιρίες, ώστε να εκμεταλλευτούμε το momentum που δημιουργείται στις αγορές αυτές. Τέτοιες συνεργασίες έχουμε στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κύπρο και στη Μ. Ανατολή.

Ο δεύτερος άξονας είναι το Asset Management σε συνεργασία με μεγάλα Energy Funds του εξωτερικού που κατέχουν και διαχειρίζονται μεγάλα χαρτοφυλάκια έργων ΑΠΕ. Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έχουμε ήδη αναπτύξει την εφαρμογή Ergacis, η οποία αποτελεί το όχημα που θα μετατρέψει την Enerdia στη νούμερο ένα εταιρία στον χώρο της Συντήρησης και Asset Management Έργων ΑΠΕ.

 

Μιλάτε για το Εrgacis. Τι ακριβώς είναι αυτό;

Πολύ συνοπτικά, πρόκειται για ένα εργαλείο Service & Asset Management για οποιαδήποτε εγκατάσταση ΑΠΕ, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αλλά αυτή η περιγραφή δεν αποδίδει όλη την εικόνα.

Πρακτικά, δημιουργήσαμε μία ενιαία πλατφόρμα, η οποία συνδέει τη Λειτουργία και τη Συντήρηση μιας Εγκατάστασης με την Οικονομική διαχείρισή της. Η δομή του ergacis είναι τέτοια, ώστε να συνδέονται οι συμβατικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με την Εγκατάσταση, η απόδοση και κάθε εργασία του Συντηρητή, καθώς και η συμπεριφορά των εγκατεστημένων εξοπλισμών.

Με τον τρόπο αυτό, προκύπτουν διαφανή στοιχεία και αναφορές που επιτρέπουν τόσο στον Τεχνικό όσο και στον Οικονομικό διαχειριστή ή Επενδυτή να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις, οι οποίες θα βελτιστοποιήσουν τόσο τις ενέργειες που σχετίζονται με την απρόσκοπτη λειτουργία της Εγκατάστασης όσο και με αυτές που σχετίζονται με την μεγιστοποίηση των κερδών της.

Με απλά λόγια, το ergacis δεν είναι μόνο ένα εργαλείο διαχείρισης, αλλά ουσιαστικά, ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ Μηχανικών και Οικονομικών στελεχών, με ένα και μοναδικό στόχο: την Διαχείριση της Επένδυσης με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για τον Επενδυτή.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας; Πως οραματίζεστε την Enerdia σε πέντε χρόνια από τώρα;

Όπως είπα και πριν, η δική μας εταιρική φιλοσοφία είναι να μεγαλώσουμε μαζί με τους συνεργάτες μας, όχι μόνοι μας. Να μεγαλώσουμε χτίζοντας πάνω στη σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργούμε με τους πελάτες μας. Αυτό για μας είναι το πρωταρχικό μας μέλημα και βασισμένοι σε αυτή τη φιλοσοφία, αναπτύσσουμε τις νέες μας δράσεις και επεκτεινόμαστε στο εξωτερικό.

Με αυτόν τον γνώμονα αλλά και με τα στοιχεία της εταιρικής μας ταυτότητας και της υψηλής τεχνογνωσίας και εμπειρίας των ανθρώπων μας, που μας διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό, επιδιώκουμε να εδραιωθούμε ως ο νούμερο ένα αξιόπιστος συνεργάτης των μεγάλων Επενδυτών Ενέργειας.

Το σίγουρο είναι ότι η Enerdia θα είναι παρούσα την επόμενη μέρα στην αγορά της Ενέργειας, όπως αυτή διαμορφώνεται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και εργαζόμαστε μεθοδικά για αυτό.

Πηγή: energypress.gr

ARCHIVES

DOWNLOAD

flipbook-image-1

Download our company profile